"Akkoord biedt antwoord op crisis in eurozone"

IMF-topvrouw Christine Lagarde heeft de leiders van de eurozone gefeliciteerd voor het bereikte akkoord "dat een antwoord zal bieden op de crisis in de eurozone". ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet spreekt dan weer van "uiterst belangrijke beslissingen".
IMF-topvrouw Christine Lagarde

Lagarde verwelkomt de "substantiële vooruitgang" die geboekt werd tijdens de eurotop en zegt dat ze de raad van bestuur van het IMF zal aanraden de volgende schijf van hulp aan Griekenland vrij te geven.

Ze noemt het akkoord tussen de eurolanden en de banken over een afschrijving van 50 procent op Griekse obligaties "van het grootste belang om de levensvatbaarheid van de schuld te verbeteren". De lasten worden daardoor ook eerlijk verdeeld tussen de private en de publieke sector, aldus nog Lagarde.

De versterking van het Europese noodfonds EFSF tot 1.000 miljard euro kan andere Europese landen beschermen tegen besmetting, zegt de Franse IMF-topvrouw nog. Ze spreekt ook van "belangrijke stappen vooruit" dankzij de beslissing om de banken te herkapitaliseren. Volgens de Europese bankenautoriteit gaat het om een bedrag van 106 miljard euro. Het IMF stelde eerder zelf dat 200 miljard euro nodig was. "De groei herstellen hangt af van een stevige financiële sector en de versterking van het kapitaal van de banken is de sleutel daarvoor", aldus Lagarde.

"Uiterst belangrijke beslissingen"

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, verwelkomde "de uiterst belangrijke beslissingen in verschillende domeinen" die tijdens de eurotop werden genomen. Hij benadrukte dat de grote lijnen werden uitgezet, maar dat er snel nog veel werk gedaan moet worden.