"Er breekt nieuw tijdperk voor Griekenland aan"

Voor de Griekse premier George Papandreou maakt het akkoord dat de Europese regeringsleiders vannacht bereikten over de schuldkwijtschelding voor Griekenland de schuldenlast voor zijn land opnieuw houdbaar. Dat zei hij na afloop van de top in Brussel.

"Dit is voor ons een nieuw vertrekpunt", aldus Papandreou, maar hij voegde er meteen aan toe dat het werk moet worden voortgezet. Papandreou beloofde ook dat Griekenland vanaf volgend jaar geen primaire begrotingsschulden meer zou maken. Nog volgens de Griekse premier zal zijn land mogelijk eerder dan 2021 opnieuw actief zijn op de obligatiemarkt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had eerder deze maand in zijn schuldhoudbaarheidsrapport 2021 naar voren geschoven als voorziene terugkeerdatum.

"Als we erin slagen om snelle hervormingen door te voeren, dan zal onze terugkeer naar de markten geen 10 jaar duren", aldus Papandreou.