"Fundamenten voor de toekomst zijn gelegd"

Na afloop van de Europese top schipperden de reacties van de Europese leiders tussen opluchting en tevredenheid. Europees president Herman Van Rompuy had het over "een majeure stap". Hij noemde de versterking van het noodfonds met 1.000 miljard "een voldoende afschrikkingsmiddel voor diegenen die ons zouden willen aanvallen". Ook de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel reageerden opgelucht.

Van Rompuy erkende dat er afgelopen nacht nog bikkelhard onderhandeld werd maar, zo zei hij, "ik denk dat we mogen spreken van een alomvattend plan, alles is op de rails gezet. Het gaat om een keerpunt in de crisis." Van Rompuy voegde er wel onmiddellijk aan toe dat alles staat of valt met de reactie van de beurzen. "Het is nog afwachten hoe die zullen reageren", gaf hij toe.

Op de vraag of Europa nu ook effectief de vuurkracht van het noodfonds versterkt had met een zogenoemde bazooka of dat het eerder om een waterpistool ging, zei Van Rompuy: "Ik weet niet wat u veel of weinig vindt maar ik denk dat 1 triljoen euro een gigantisch bedrag is. Het is ook een voldoende afschrikkingswapen om de aanval af te weren van al diegenen die tegen grote Europese landen willen speculeren."

Het plan mag dan wel op de rails gezet zijn, het moet ook nog uitgewerkt worden. Om dat triljoen euro bijeen te brengen wordt onder meer gekeken naar het IMF en de nieuwe opkomende landen die volgens Van Rompuy over grote bedragen beschikken.

"Mogelijke catastrofe afgewend"

Ook de Franse president Nicolas Sarkozy had het na afloop over een zeer belangrijke beslissing, genomen door 17 landen en in een zeer complex dossier. "Ik denk dat het resultaat met grote opluchting zal worden onthaald in de hele wereld want die verwachtte sterke antwoorden van de eurozone", aldus Sarkozy. Hij voegde er nog aan toe dat het ontbreken van een akkoord mogelijk "een catastrofe" zou hebben veroorzaakt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat het voornemen om Europa sterker uit de crisis te laten komen, geslaagd was. "We hebben de verwachtingen ingelost en voor de euro gedaan wat gedaan moest worden. Een paar dagen geleden was dat nog allesbehalve evident", zo zei Merkel.