Argentijnse "Engel des doods" krijgt levenslang

In Argentinië is de voormalige marineofficier Alfredo Astiz (59, foto), bijgenaamd de "Engel des Doods", tot levenslang veroordeeld. Hij beging misdaden tegen de mensheid tijdens de militaire dictatuur in het land (1976-1983).

Astiz werd, net als 11 officieren veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid. Zij werkten in de periode 1976-1983 in een kazerne (Esma), waar in het geheim mensen werden gefolterd en vermoord.

Van de zowat 5.000 mensen die in de gevangenis terechtkwamen, werd 90 procent gedood. Zo'n 70 mensen die wel levend uit Esma kwamen, hebben getuigd op het proces, dat twee jaar heeft geduurd.

De mensen die in Esma werden opgesloten, waren tegenstanders van de militaire dictatuur. De gevangenen werden vaak vermoord door een vuurpeloton, of boven de zee of een rivier uit een vliegtuig geworpen.

Astiz wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van twee Franse nonnen. Eerder werd hij in Frankrijk al tot levenslang veroordeeld. Hij is ook verantwoordelijk voor de ontvoering van de stichtster van de "Moeders van de Plaza de Mayo". Dat is een organisatie van moeders van verdwenen mensen. Zij protesteerden jarenlang op de Plaza de Mayo.

Astiz gaf geen krimp toen hij hoorde dat hij levenslang kreeg. Hij zei in zijn verdediging dat het zijn bedoeling was om Argentinië te vrijwaren van "links terrorisme".