Beurzen in het groen na Europees akkoord

Het Europese akkoord over de gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden is op alle Europese beurzen met hogere openingscijfers onthaald. In Brussel is het Dexia-aandeel tijdelijk geschorst, in afwachting van een persmededeling over de herberekening van het kernkapitaal.

Zowel de aandelenkoersen als de financiële waarden reageerden vanmorgen overal positief op het nieuws van het akkoord.

In Brussel opende de Bel20 meteen 2,5 procent hoger. Tegen 11.30 uur bedroeg de winst bijna 3,5 procent. Het meest in het oog springend daarbij was het aandeel KBC dat kort na de opening meer dan 6 procent winst boekte en erna gestaag steeg tot bijna 9 procent rond 11.30 uur.

Parijs opende 2,43 procent hoger, Londen won 1,72 procent en Frankfurt zelfs 3,43 procent. In Amsterdam (2,9 procent) gingen alle 25 AEX-fondsen hoger. Ook de beurzen in Milaan (2,68 procent) en Madrid (3,02 procent) openden stevig in het groen.

In Frankfurt stegen de financiële waarden aanzienlijk: Deutsche Bank met 10 procent en Commerzbank met 8 procent. In Parijs noteerde Société Générale na zes minuten handel 13,51 procent hoger, Crédit Agricole won 12,85 procent en BNP Paribas noteerde 12,71 procent in het groen.

In Milaan tekenden de bankwaarden voor de sterkste stijgingen. Intesa Sanpaolo veerde 6,10 procent hoger en UBI Banca steeg met 4,57 procent.

Eerder hadden ook de Aziatische beurzen positief gereageerd op het Europese akkoord. Zowel in Tokio als in Hongkong boekten winsten tussen de 1 en de 2 procent.

Dexia-aandeel tijdelijk geschorst

Vanmorgen raakte bekend dat beurswaakhond FSMA het Dexia-aandeel tijdelijk geschorst heeft. Het was een reactie op het Europees akkoord. Europa vraagt immers dat de banken hun kernkapitaal optrekken. Voor Dexia was een cijfer gepubliceerd dat geen rekening hield met de herstructurering van de bank.

De bank maakt nu zo snel mogelijk zelf een herberekening van haar kapitaalbehoefte bekend. Zolang is het aandeel geschorst.