Bijzondere Kamercommissie over Dexia-affaire

Er komt een bijzondere commissie in de Kamer om de teloorgang van Dexia te onderzoeken. De oppositie had om een echte onderzoekscommissie gevraagd, maar de meerderheid in de Kamer besliste daar anders over.

In de Kamer werd vandaag een lang en bitsig debat gehouden over de Dexia-affaire. Met als uitkomst een bijzondere commissie. Meerderheidspartijen CD&V, Open VLD, PS, MR en CDH stemden daar voor. De Vlaamse oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang, Groen! en LDD stemden tegen. De SP.A onthield zich. Zij hadden liever een echte onderzoekscommissie opgericht.

Volgens de oppositiepartijen kan enkel zo'n commissie ervoor zorgen dat de volledige waarheid in het dossier aan het licht komt. Zij verwezen naar de hoorzitting woensdag met de gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene, die liet weten dat hij voor een gewone commissie geen informatie kan geven zonder het risico te lopen vervolgd te worden. Enkel in een onderzoekscommissie kan Coene dus praten, besluiten N-VA, SP.A, Vlaams Belang en de groenen.

De meerderheidspartijen stellen dan weer dat een bijzondere commissie sneller en efficiënter kan werken en dat een onderzoekscommissie niet altijd het ideale instrument is. Ze benadrukken ook dat voor de spaarders, de werknemers en de overheid zelf - die nu eigenaar is van Dexia België - de nodige sereniteit nodig is. Indien nodig kan de bijzondere commissie altijd worden omgevormd tot een onderzoekscommissie, voegen ze eraan toe.

De bijzondere commissie zal uit 15 vaste leden bestaan, onder wie Jan Jambon (N-VA), Hendrik Bogaert (CD&V), Dirk Van der maelen (SP.A), Bruno Valkeniers (Vlaams Belang) en Gwendoline Rutten (Open VLD). Ze wordt voorgezeten door de Franstalige liberale Marie-Christine Marghem (MR).