Brug uit gerecycleerd plastic in Easter Dawyck

In Groot-Brittannië is een brug gebouwd uit gerecycleerd plastic die sterk genoeg is om voertuigen te dragen. Voor de 27 meter lange brug was 50 ton thermoplastic nodig.

De brug bij het dorpje Easter Dawyck over de rivier de Tweed is de eerste plastic brug buiten de Verenigde Staten. Ze heeft wel de langste afzonderlijke segmenten ter wereld: 9 meter per stuk, en stevig genoeg om een vrachtwagen van 44 ton te dragen. De segmenten werden op voorhand gebouwd en in amper vier dagen geassembleerd.

Voordeel van de brug, buiten het feit dat ze uit gerecycleerd materiaal is opgetrokken, is de kostprijs ervan en de snelle assemblage. Bovendien kan plastic niet roesten, hoeft het niet geverfd te worden en vergt het geen periodiek onderhoud.

Drijvende kracht achter het project is een samenwerkingsverband met onder meer de School of Engineering van de universiteit van Cardiff, de Rutgers Universiteit en startup Vertech Limited.