DBB en KBC zien geen problemen met kapitaal

Dexia Bank België (DBB) en KBC zien geen problemen met de nieuwe kapitaaldoelstellingen die werden afgesproken op de top van de eurozone. De groep Dexia, waartoe DBB niet meer behoort, moet wel op zoek naar 1,7 miljard.

De euroleiders vragen aan de banken om de helft van de Griekse schulden kwijt te schelden. Dat heeft als gevolg dat heel wat Europese banken flink wat verliezen moeten inschrijven in hun boekhouding. Daarom vragen de euroleiders ook dat de banken een groter kernkapitaal aanleggen. Daarvoor is een herkapitalisatie nodig.

De handel in het aandeel van Dexia was deze voormiddag geschorst op de beurs. Met de ontmanteling van Dexia (DBB is overgekocht door de Belgische overheid) moesten de kapitaaldoelstellingen voor de Dexia-groep nog worden herberekend.

De Dexia-groep moet op zoek naar 1,7 miljard euro om te voldoen aan de nieuwe kapitaalvereisten. In de groep zitten een aantal internationale bankactiviteiten. De bank kwam in de problemen, onder meer omdat ze heel wat Grieks staatspapier in het bezit heeft.

Voor Dexia Bank België, dat niet beursgenoteerd is, zijn er geen problemen. In een mededeling klinkt het dat de bank nu al over een kapitaaloverschot beschikt.

KBC Bank, dat ook Grieks staatspapier bezit, zegt eveneens dat het nu al de doelstellingen haalt. De bank heeft de voorbije maanden haar blootstelling aan overheidsobligaties van schuldenlanden met bijna de helft afgebouwd.

Ook ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zegt dat er voor de Belgische banken niet meteen problemen zijn.