De hervorming van justitie is bijna rond

De federale onderhandelaars hebben vandaag een volledig akkoord bereikt over het veiligheidsbeleid. Wat de hervorming van justitie betreft, zou een akkoord nabij zijn. Er zouden onder meer grotere gerechtelijke arrondissementen komen, wellicht één per provincie.
(Archieffoto)

Formateur Elio Di Rupo (PS) heeft vandaag tussentijds verslag uitgebracht bij koning Albert. De formateur kon de vorst alvast meedelen dat de onderhandelaars een volledig akkoord hebben over het veiligheidsbeleid.

Daarin staat onder meer dat de premies voor politiemensen sterk verminderd worden. Alleen de weekend- en nachtpremies zouden overblijven. Politiezones kunnen voortaan ook vrijwillig samensmelten. En de gemeenten mogen hogere overlastboetes opleggen: 500 in plaats van 250 euro. Ze zullen voortaan ook aan jongeren van minstens 14 kunnen worden gegeven. Nu mag dat pas vanaf 16 jaar.

"Efficiëntere en kordatere justitie"

Wat de hervorming van justitie betreft, zouden de onderhandelaars heel dicht bij een akkoord staan. Volgens dat nog af te ronden akkoord zouden er grotere gerechtelijke arrondissementen komen, wellicht één per provincie, en dus ook één parket per provincie. Aan het hoofd ervan zou een soort manager staan die garant moet staan voor een betere organisatie.

Ook zullen de rechters mobieler moeten worden zodat ze recht kunnen spreken op die plaatsen waar de gerechtelijke achterstand erg groot is. Het is ook de bedoeling om gevangenisstraffen van minder dan 3 jaar uit te voeren, onder meer via elektronisch toezicht. Tot nu toe werden dergelijke straffen niet uitgevoerd.

"We willen dat de minister van Justitie onmiddellijk kan beginnen", zei Open VLD-voorzitter Alexander De Croo eerder op de dag. "Voor ons gaat het om twee dingen: een efficiëntere justitie, zorgen dat de gerechtelijke achterstand weggewerkt wordt, en een kordate justitie, waarbij we de straffeloosheid aanpakken. We hebben voorstellen gedaan en ik denk dat het moet nodig zijn om met een duidelijke visie over justitie naar buiten te komen."

Begroting klaar op 30 november?

Intussen liet ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) in de Kamer verstaan dat de begrotingsopmaak voor volgend jaar ten laatste op 30 november afgerond moet zijn.

Op die dag moet ons land zijn begrotingsontwerp namelijk voorstellen op een Europese raad van de ministers van Financiën. België moet dan niet alleen een begroting kunnen voorleggen, maar ook "een toepassing van de verschillende aanbevelingen van de Europese Commissie", aldus Reynders.

Er resten de onderhandelaars dus nog vijf weken om de begrotingsopmaak af te ronden, maar N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon hoopt vroeger een begrotingsopmaak te zien. "Als die begroting op 30 november naar ons huis (Kamer, red.) komt, zijn we niet klaar om dat te stemmen voor  31 december. Dus die deadline is te laat", aldus Jambon.