Einde militaire operaties boven Libië

De VN-Veiligheidsraad en de NAVO hebben aangekondigd dat de militaire operaties boven Libië op 31 oktober stoppen. Dan komt ook een einde aan het vliegverbod dat begin dit jaar was afgekondigd.

De stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was unaniem. De raad is van oordeel dat de militaire operaties om de Libische burgerbevolking te beschermen en het daaraan verbonden vliegverbod, niet langer nodig zijn nu de voormalige leider Moe"ammar al-Khaddafi gedood is en zijn regime gevallen is.

Nochtans had de Libische overgangsraad van de voormalige rebellen de VN gevraagd om de operatie te laten voortduren, maar dat zal dus niet gebeuren.

Meteen na de beslissing van de Veiligheidsraad heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gezegd dat de operaties op 31 oktober zullen stoppen. 

Veel landen zijn intussen al begonnen met het terugtrekken van hun troepen uit de regio. Frankrijk gaat al zijn vliegtuigen en schepen terughalen naar hun bases. Groot-Brittannië blijft voorlopig nog aanwezig, zij het in beperkte mate.

De militaire operatie van Westerse en enkele Arabische landen was op 17 maart begonnen nadat de VN toestemming had gegeven om de burgers te beschermen tegen de troepen van Khaddafi.

Libië wil moordenaars Khaddafi vervolgen

NAVO-topman Rasmussen noemde de NAVO-operatie in Libië "een groot succes", maar had tussen de lijnen door ook kritiek op de overgangsraad. Zo eiste hij duidelijkheid over de omstandigheden van de dood van Khaddafi.  

De Libische overgangsraad belooft intussen dat ze de moordenaars van Khaddafi zullen vervolgen. Het imago van die raad is internationaal besmeurd nadat eerder beelden opdoken van Khaddafi die door rebellen gevangen genomen werd en daarna geslagen en doodgeschoten. 

Bovendien zijn er ook steeds meer berichten over slachtpartijen op aanhangers van Khaddafi in diens bolwerk Sirte en op mishandelingen van zwarte Afrikanen in het land. Die worden -vaak ten onrechte- beschuldigd dat ze huurlingen van Khaddafi zouden zijn. 

Onrust over wapenarsenaal van Libië

Intussen tonen de VS en de EU zich bezorgd over de grote wapenarsenalen die Khaddafi in Libië heeft aangelegd. Een aantal daarvan zijn geplunderd door rebellen die de wapens gebruikten tegen het leger van Khaddafi, maar er wordt ook gevreesd dat sommige wapens in handen van terroristen zouden vallen.

Het gaat dan vooral om luchtdoelraketten die van op de schouder kunnen worden afgevuurd. Het is een publiek geheim dat Westerse special forces al een tijdje Libië afspeuren om die arsenalen op te sporen en desnoods te vernietigen. Ze zouden daarbij samenwerken met groepen ex-rebellen.