EU-deal schiet de bankaandelen de hemel in

De aandelenbeurzen reageren enthousiast, maar vooral ook opgelucht na het EU-akkoord over de Griekse schulden en de uitbreiding van de capaciteit van het noodfonds EFSF. Vooral de financiële aandelen heroveren verloren terrein.

Op Euronext Brussel sloot de Bel-20 met een winst van 4,12%. Ageas (+6,4%), Dexia (+5%), maar vooral KBC (+16,4%) voerden de kopgroep aan.  Het aandeel van Dexia (de groep) was een tijdje geschorst om toe te laten te berekenen of die bank extra kapitaal nodig zou hebben. Uiteindelijk bleek dat de beursgenoteerde groep Dexia 1,7 miljard euro extra kapitaal moet ophalen. Voor Dexia Bank België, dat door onze overheid is overgenomen, zou er geen probleem zijn.

Ook elders waren het vooral de geplaagde financiële aandelen die fors weerwraak namen. Parijs (+6,2%), Frankfurt (+5%) en Londen (+2,7%) knoopten opnieuw aan met winst.

De verliezers van de voorbije maanden warennu de grote winnaars van vandaag: BNP Paribas (+16,9%), Crédit Agricole (+22%) en Société Générale (+22,5%) in Parijs en ING (+14,2%) in Amsterdam.

Ook de Britse bank Barclays (+17,5%) en de Duitse tegenhanger Commerzbank (+16,4%) trekken opnieuw de beleggers aan, ondanks hun grote kwetsbaarheid voor de Zuid-Europese schuldencrisis.

Dat die banken wellicht de helft van hun Griekse vorderingen kwijt zijn, wordt goedgemaakt door het feit dat er nu eindelijk een duidelijk verliescijfer op tafel ligt en door de hoop dat de uitbreiding van de crisis nu ingedamd is.

In New York is de Dow Jones met een winst van +2% geopend. De Nasdaq doet het met 2,6% iets beter.