Gsm-fabrikant Sony-Ericsson houdt op te bestaan

De gsm-fabrikant Sony Ericsson houdt op te bestaan. Het Japanse Sony zal de 50 procent aandelen die zijn Zweedse partner Ericsson in de joint venture bezit, overkopen voor iets meer dan 1 miljard euro. Dat hebben de beide bedrijven vandaag meegedeeld.

De joint venture tussen Sony en Ericsson werd tien jaar geleden, in oktober 2001, opgestart. Ze heeft momenteel naar schatting een marktaandeel van minder dan 2 procent op de gsm-markt.

Bij de voorstelling van de resultaten van het derde kwartaal zei de gsm-fabrikant dat het gamma in de loop van 2012 volledig op smartphones gericht zou worden. Nu al maken smartphones 80 procent uit van de verkoop. Howard Stringer, de topman van Sony, wil de smartphones integreren in het aanbod van Sony van televisies, laptops en tabletcomputers. "Daarmee is onze vierschermenstrategie compleet", zei hij.

Sony Ericsson boekte in 2010 een omzet van 6,3 miljard euro en een nettowinst van 90 miljoen euro. De transactie zal naar verwachting in januari afgerond worden.