Hewlett-Packard behoudt pc's en tabletcomputers

Het Amerikaanse IT-concern Hewlett-Packard zal dan toch de afdeling met pc's en tabletcomputers niet afstoten. De nieuwe topvrouw Meg Whitman draait de beslissing van haar voorganger Leo Apotheker terug.

In de zomer had voormalig topman Leo Apotheker aangekondigd dat Hewlett-Packard de divisie pc en tablet zou afstoten. De winstmarges zouden te klein zijn en HP wou zich toen -net zoals IBM eerder- toeleggen op kernactiviteiten zoals dienstverlening aan bedrijven en software. Daar valt veel meer mee te verdienen.

In september is Apotheker evenwel ontslagen en is hij als CEO opgevolgd door Meg Whitman (links), eerder topvrouw van eBay. Whitman heeft de strategie van haar voorganger laten onderzoeken en vindt nu dat de kosten van het afstoten van de pc-afdeling niet opwegen tegen de voordelen. De slechte economische conjunctuur maakt de pc-afdeling op dit ogenblik niet zo aantrekkelijk voor kandidaat-kopers.

Hoe dan ook gaat het om de zoveelste bocht in de strategie van Hewlett-Packard de voorbije jaren. Begin vorig jaar nam het bedrijf de producent van smartphones en pda's Palm over voor 1,2 miljard euro. HP wou het besturingssysteem webOS van Palm gebruiken in TouchPad, de eigen versie van de tabletcomputer die in juni op de markt kwam.

Hewlett-Packard is de grootste producent van pc's ter wereld. Het bedrijf werd in '39 opgericht in Palo Alto en is sindsdien meegegroeid met Silicon Valley. Door overnames van onder meer computerbedrijven als Digital en Compaq en meer recent EDS, 3Com en Palm is HP uitgegroeid tot het grootste technologiebedrijf met een omzet van 126 miljard euro. De voorbije jaren is de koers van HP echter fors gedaald.