Inwoners Bangkok vluchten voor het water

De inwoners van de Thaise hoofdstad Bangkok zitten al dagen met hun voeten in het water en de overstromingen zijn nog lang niet voorbij. Integendeel, de stad dreigt de komende dagen volledig onder te lopen. Tienduizenden mensen kiezen daarom het zekere voor het onzekere en slaan op de vlucht.

Bangkok lijkt dezer dagen op een eiland, omsingeld door het water. Een aantal delen in het noorden en het centrum van de stad zijn de voorbije dagen al ondergelopen. De Thaise regering heeft de inwoners van drie districten daarom gevraagd om hun huizen te verlaten.

In het zuiden van de miljoenenstad is het water nog niet geraakt, maar dat kan en zal wellicht nog veranderen. De hoofdstad dreigt komend weekend namelijk volledig onder te lopen. Volgens Ocha, het coördinerend bureau voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties, komt er 1,2 miljard kubieke meter water op Bangkok af, te vergelijken met de inhoud van 480.000 olympische zwembaden.

Tienduizenden mensen hebben er dan ook voor gekozen om niet op het water te wachten en slaan nu al op de vlucht. De Thaise regering heeft zelfs vijf dagen vakantie afgekondigd, zodat de inwoners kunnen vertrekken als ze dat willen. Het leger zet ook extra manschappen en middelen in om hen daarbij te helpen.

De bus- en treinstations in de hoofdstad worden overstelpt door mensen die Bangkok willen verlaten (foto bovenaan). Ook de wegen die het verkeer uit de stad moeten leiden, zijn vergeven van de auto's, dikwijls tot de nok gevuld met de nodige levensmiddelen en kleren.