Onbekend schilderij van Diego Velasquez onthuld

In Londen is een voorheen onbekend werk van de Spaanse kunstschilder Diego Velasquez onthuld. Het schilderij kwam onder de aandacht toen het werd aangeboden bij een veilinghuis. De waarde ervan wordt geschat op 3,5 miljoen euro.

Het gaat om een portret van een edelman die een zwarte tuniek met een witte kraag draagt (grote foto). Het schilderij was vroeger eigendom van de 19e-eeuwse Britse schilder Matthew Shepperson. Het werd ontdekt toen een deel van diens werken aangeboden werden bij een veilinghuis in Oxford.

Experten van het veilinghuis merkten stilistische gelijkenissen op met het werkvan de 17e-eeuwse Spaanse meester Velasquez. Die werkte als hofschilder van koning Filips IV, voor wie hij veel portretten van de koninklijke familie maakte.

Na een uitgebreid onderzoek door de universiteit van Dublin en het Prado-museum in Madrid, werd het werk effectief toegeschreven aan Velasquez. Het schilderij wordt verkocht door het veilinghuis Bonhams in december. Men verwacht een opbrengst van ongeveer 3,5 miljoen euro.

Wie er afgebeeld staat op het schilderij is niet bekend, maar volgens experten zou het kunnen gaan om Juan Mateos, de jachtmeester van Filips IV. "Het is een uitzonderlijk mooi portret en wij verwachten dat er grote aandacht zal zijn van over de hele wereld, want werken van deze meester worden heel zelden geveild", aldus een verantwoordelijke van Bonhams.