Orsay in Parijs weer open na 6 dagen staking

Het Musée d'Orsay is weer open voor het publiek. De voorbije 6 dagen was het museum gesloten omdat een deel van het personeel het werk had neergelegd. De Franse minister van Cultuur heeft beloofd dat er extra mensen zullen aangeworven worden.

Het museum heeft nog maar net een grote vernieuwingsoperatie achter de rug. De grondige renovatie en uitbreiding van de zalen kostte een slordige 20 miljoen euro. Er kwam ongeveer 2.000 vierkante meter expositieruimte bij. Vorige week vond de feestelijke opening plaats.

Volgens het personeel komt de vernieuwing neer op meer werk voor hen, terwijl er door besparingen net mensen zijn afgevloeid. Ze legden daarom het werk neer. Het Franse ministerie van Cultuur heeft nu beloofd dat er tegen volgende week 5 extra personeelsleden bijkomen. In januari zouden er dan nog eens 8 aangeworven worden.

Het Musée d'Orsay trekt zo'n 3 miljoen bezoekers per jaar. 6 dagen geen tickets verkopen heeft ongeveer 50.000 euro per dag gekost, zegt het management. Het museum staat bekend voor haar enorme collectie werken van Franse impressionisten en andere 19e-eeuwse kunst.