5 miljoen Spanjaarden zitten zonder werk

De werkloosheid in Spanje heeft een recordhoogte bereikt van 21,5 procent. Bijna 5 miljoen Spanjaarden hebben geen werk. Een rotslecht derde kwartaal heeft het aantal werklozen de hoogte in geduwd.
(Archieffoto december 2010)

4.978.300 Spanjaarden zitten momenteel zonder werk. Goed voor een werkloosheidscijfer van 21,5 procent. Het werkloosheidscijfer overtreft daarmee alle verwachtingen en niet bepaald in goede zin.

Enkel in het meest pessimistische scenario werd ermee rekening gehouden dat het aantal werklozen in de buurt van de kaap van 5 miljoen zou komen, maar experts noch het ministerie van Arbeid hadden verwacht dat het zo snel zou gebeuren.

Met 21,5 procent heeft Spanje nu het hoogste werkloosheidscijfer in bijna twee decennia. Vooral sinds het begin van de economische malaise in het land, is het aantal werklozen fenomenaal gestegen.

Dat het land barre economische tijden doormaakt, bewijzen de cijfers van het derde kwartaal. Daar waar het derde kwartaal normaal gezien een goede periode is wat betreft jobcreatie -door de stijgende vraag naar arbeidskrachten in de toeristische sector-, gingen er de voorbije maanden maar liefst 146.800 banen verloren in Spanje. Meteen het slechtste derde kwartaal sinds het begin van de crisis.

De hoge werkloosheidscijfers zullen ongetwijfeld een rol spelen in de verkiezingscampagne. Op 20 november zijn er vervroegde parlementsverkiezingen in Spanje. Iedereen verwacht dat de socialistische regering van premier José Luis Rodriguez Zapatero daarbij de rekening gepresenteerd zal krijgen voor de manier waarop ze de crisis heeft aangepakt.