"Fout" Reve-monument is vervangen in Zulte

In Machelen, een deelgemeente van Zulte, is het nieuwe, gecorrigeerde monument voor Gerard Reve onthuld. Op de oude gedenkmuur stond een woord te veel in een gedicht van de Nederlandse schrijver.
Gerard Reve

Gerard Reve woonde de laatste jaren van zijn leven in Machelen. Om de schrijver en dichter te eren, liet het gemeentebestuur het gedicht "Credo" in koperen letters op een muur aanbrengen, maar in plaats van "niets dan duisternis en dood", stond er "niets anders dan duisternis en dood".

De fout leidde tot heel wat ophef. Zo werd voorgesteld op de plek van het overtollige woord een gat te boren. Joop Schafthuizen, de levenspartner van Reve, vond het dan weer beter om het woord te schrappen en in de kantlijn een correctieteken te plaatsen. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad om de gedenkmuur helemaal te vervangen.

Het eerste monument werd in april onthuld. De kosten van de aanpassing worden betaald door het studiebureau dat de vergissing maakte.