"Geen taboes als het over besparen gaat"

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gisteren voor het eerst in maanden nog eens zijn opwachting gemaakt op televisie. Sarkozy gaf live en op twee televisiezenders tegelijk uitleg bij het Europese akkoord over de schuldencrisis. Hij kondigde aan dat ook Frankrijk fors de buikriem zal moeten aanhalen. Wie gehoopt had dat hij ook iets zou lossen over zijn kandidatuur voor de komende presidentsverkiezingen bleef op zijn honger zitten.

Sarkozy gaf ruim een uur lang antwoord op vragen van twee tv-journalisten. Hij had het onder meer over het akkoord dat enkele uren daarvoor in Brussel was bereikt, Griekenland, de toestand van de Franse banken, nieuwe besparingen en het ambitieuze plan van de socialistische presidentskandidaat François Hollande om in het onderwijs 60.000 banen te creëren.

Eerst het akkoord. Volgens Sarkozy is met dat akkoord een regelrechte ramp vermeden. "Als er gisteravond geen akkoord was bereikt, dan zou dat niet enkel voor Europa maar voor de hele wereld catastrofaal zijn geweest. (...) De euro, dat is het hart van Europa. Als de euro zou ontploffen, dan ontploft heel Europa." De president zei ook nog dat de problemen van de afgelopen maanden een gevolg zijn van het feit dat Griekenland in 2001 ten onrechte is toegelaten tot de eurozone.

Maar ook Frankrijk ontsnapt niet aan de crisis. Sarkozy vertelde de Fransen dat er voor volgend jaar nog 6 tot 8 miljard moet worden bespaard. De groeiprognose voor 2012 daalt van 1,75 naar 1 procent. Waar het geld voor de besparingen vandaan moet komen, vertelde hij niet. Maar hij sloot wel een algemene btw-verhoging uit. "Dat zou onrechtvaardig zijn", aldus de president.

Sarkozy verzekerde zijn landgenoten dat ze hun geld met een gerust hart aan de Franse banken kunnen toevertrouwen. Hij kondigde aan dat de Franse Nationale Bank de macht zou krijgen om de banken te controleren en te sanctioneren.

Het ambitieuze onderwijsplan van zijn verwachte rivaal bij de komende presidentsverkiezingen, de socialist François Hollande, veegde hij in één trek van tafel. "Sinds ik president ben hebben we 150.000 ambtenarenbanen geschrapt en we zijn er nog niet. Waar zouden we dan het geld halen om 60.000 extra leerkrachten aan te werven?"

Zelf liet Sarkozy niet in zijn kaarten kijken. Toen hem, niet voor het eerst, gevraagd werd of hij nu kandidaat was voor de komende presidentsverkiezingen antwoordde hij dat het niet mogelijk was om tegelijk president en kandidaat-president te zijn. "Ik heb de keuze gemaakt om tot de laatste minuut president van de republiek te zijn en als dusdanig mijn werk te doen." Maar eind januari, begin februari hakt hij de knoop door, beloofde Sarkozy.