"Ik moet adieu zeggen aan mijn politieke vader"

Open VLD'er Guy Verhofstadt reageert aangeslagen op het overlijden van zijn politieke vader Willy De Clercq. In een uitgebreid persbericht neemt hij afscheid van zijn mentor. Lees hier het volledige persbericht van Verhofstadt.

Met het overlijden van Willy De Clercq moeten we afscheid nemen van een politiek monument en moet ik adieu zeggen aan mijn politieke vader.

Willy De Clercq was samen met Frans Grootjans en Herman Vanderpoorten een van de vaders van de Vlaamse PVV. Hij heeft er mee voor gezorgd dat het liberalisme in Vlaanderen een volkse beweging is kunnen worden en is kunnen doorbreken.

Willy was een uitstekend redenaar en voerde op uitzonderlijke wijze campagne. Hij kon meer dan wie anders mensen overtuigen, deur aan deur. Hij kon vooral ook goed luisteren naar de problemen van mensen en maakte daar altijd tijd voor. Hij was een warme persoonlijkheid.

Als politicus heeft Willy De Clercq de hoogste functies bekleed. Als partijvoorzitter, als staatssecretaris voor begroting en uiteraard als vice-premier en minister van financiën van België van 1981 tot 1985. Die functie bekleedde hij na de PVV naar een historische verkiezingsoverwinning te hebben geleid. Dit op een van de moeilijkste momenten in de Belgische geschiedenis. Hij was een van de architecten van de heropleving van de Belgische frank en van de hervormingsplannen die ons land uit het moeras hebben getrokken.

In die tijd heeft hij ook jongeren zoals mezelf, Patrick Dewael en Karel De Gucht kansen gegeven om door te groeien en zelf later onze verantwoordelijkheid te kunnen opnemen. Het is een kans waarvoor we hem altijd dankbaar zijn geweest.

Na de regering werd Willy De Clercq Europees Commissaris. Hij vervulde ook die functie met erg veel overtuiging. Hetgeen hij ook deed later als Europees Parlementslid. Europese samenwerking was voor Willy De Clercq essentieel. Hij besefte, net zoals zovelen die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt, dat enkel meer Europa vrede en welvaart kon verzekeren op ons continent. Hij zou dan ook met veel pijn hebben moeten aanzien hoe die Europese samenwerking vandaag geen evidentie meer lijkt te zijn.

Het laatste publieke politieke hoogtepunt van Willy De Clercq was zijn tussenkomst op het migrantenstemrechtcongres in 2004. Na een zeer woelige dag van debat nam hij het woord met een bijzonder indrukwekkende toespraak. Hij overtuigde de zaal dat de regering verder moest regeren en dat Open Vld haar verantwoordelijk moest blijven opnemen. Het is een moment dat geen enkele liberaal zal vergeten.

Ik zal Willy missen. Maar ik ben hem vooral dankbaar, samen met de hele liberale beweging in Vlaanderen, België en Europa. Voor zijn moed, zijn overtuiging, zijn onvermoeibaarheid, zijn staatsmanschap, zijn rol als bruggenbouwer en het feit dat hij het liberalisme in ons land op de kaart zette.

Guy Verhofstadt