"Leeftijd acteurs geven leidt tot discriminatie"

Twee Amerikaanse acteursvakbonden vragen aan de filmwebsite IMDb om de leeftijd en geboortedatum van acteurs niet langer te vermelden. Ze doen dat naar aanleiding van een klacht die een anonieme actrice indiende nadat haar leeftijd was gepubliceerd op de site.
IMDb is een online databank van films, acteurs en televisieseries

De twee vakbonden, de Screen Actors Guild (SAG) en de American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA), vinden dat IMDb "discriminatie op basis van leeftijd vergemakkelijkt". Volgens de bonden lopen acteurs en actrices werkaanbiedingen mis door de website.

De organisaties nemen het standpunt in naar aanleiding van de klacht van een actrice tegen internetbedrijf Amazon, de eigenaar van IMDb. De vrouw, die anoniem wil blijven, eist een schadevergoeding van 1 miljoen dollar omdat de site haar leeftijd had vermeld.

"De leeftijd van een acteur of actrice doet niet terzake. Wat van belang is, is welke leeftijdscategorie hij of zij kan bestrijken", klinkt het in een gezamenlijke mededeling van de twee vakbonden. Volgens hen is IMDb  zo belangrijk omdat de site gebruikt wordt door castingagentschappen in de ganse VS.

"Wanneer de agentschappen de echte leeftijd van de acteurs kennen, krimpt de maximumleeftijd die ze mogen vertolken plots in. En dus krijgen ze minder werkaanbiedingen", zeggen SAG en AFTRA. Ze vragen nu aan IMDb om "de nodige stappen te nemen om de verleiding bij werkgevers om te discrimineren, weg te nemen."