"Regels zullen wegen op bancair systeem"

Het Europees akkoord om uit de schuldencrisis te raken, zal de Belgische banken volgens Febelfin voor weinig problemen stellen. Maar een hogere rentevoet en een lagere intrest op spaarboekjes lijken wel onvermijdelijk.

Na een marathonvergadering kwamen de vertegenwoordigers van de eurolanden en de financiële sector gisterochtend op de proppen met een allesomvattend plan om de Europese schuldencrisis aan te pakken.

Met de Europese vraag om te herkapitaliseren én om de helft van de Griekse schuld af te schrijven, draaien de banken uiteindelijk flink op voor het mismanagement van de voorbije jaren. Maar volgens Michel Vermaercke van Febelfin, de koepelfederatie van de Belgische banken, zou het akkoord de banken in ons land niet voor poblemen stellen.

"In totaal hadden de Belgische banken eind maart nog zo'n 2 miljard aan Grieks schuldpapier, maar dat getal is de voorbije maanden nog sterk afgebouwd", zegt Vermaercke in "De ochtend" op Radio 1. "Dat kwijtschelden is dus doenbaar en kan worden opgevangen met de jaarwinst."

En ook de vraag van Europa om het eigen kernkapitaal op te trekken tot 9%, lijkt voor Vermaercke geen onoverkomelijk probleem. "Sinds 2008 is het totaal aantal eigen middelen van onze banken gestegen van 49 naar 57 miljard euro en bovendien zijn ook de buitenlandse kredieten afgebouwd. Het is dus zeker haalbaar, als de meeste banken zelfs nu al niet boven die 9% zitten."

En wat met u en ik?

Maar toch ziet het ernaar uit dat uiteindelijk ook Jan met de pet zal meebetalen. Vermaercke wil het niet met zoveel woorden gezegd, maar op termijn lijkt een hogere rente onvermijdelijk.

"Als gevolg van die nieuwe regelgeving moeten de banken jaarlijks 500 miljoen euro ophoesten. Die nieuwe regels zullen dus wegen op het bancaire model. Er bestaat een mogelijkheid dat er een impact zal zijn op de kredietverlening. Of dat dan is door een daling van het volume, een verstrenging van de voorwaarden of een stijging van de prijs? Het komt erop neer dat geld duurder wordt voor de banken en dat de banken dus zelf ook meer gaan vragen."

Bovendien zal wellicht ook de intrestvoet op spaarboekjes, die nu al erg laag is, evolueren, en wellicht niet in goeie zin. "Het is mogelijk dat de vergoedingen op het spaarboekje worden aangepast. Maar je moet altijd vergelijken met de referentievoet van de Centrale Bank en momenteel zitten we daar nog boven. Bovendien zitten we in een concurrentieel sterke markt en willen veel banken toch het beste aanbod op de markt hebben."