Asbest in slib en bodem gracht, niet in water

Er is wel degelijk asbest gevonden in een gracht op de grens van Kapelle-op-den-Bos en Willebroek. De vervuiling kwam ter sprake naar aanleiding van het proces tegen de Eternit-fabriek, dat maandag begonnen is. Terzake had het probleem aangekaart.

De Openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM nam dinsdag stalen van het water, het slib en de bodem van de gracht. Het water zelf is alvast niet besmet. "De stalen die we genomen hebben van het water uit de beek zijn negatief, dus daar zijn geen asbestresten of asbeststofdeeltjes in teruggevonden", zegt woordvoerder Jan Verheyen. "In de stalen van het slib en de bodem zijn wel deeltjes gevonden, maar de concentratie daarvan wordt momenteel nog onderzocht."

"Het is dus nog een beetje te vroeg voor conclusies. We gaan nu verder de aard van de asbest die teruggevonden is bepalen en de concentratie ervan." Die verfijnde analyses zullen in de loop van de dag bekend worden gemaakt. Asbest veroorzaakt kanker.

"OVAM moet gracht beschermen"

Het gemeentebestuur van Kapelle-op-den-Bos wil dat OVAM alle mogelijke beschermingsmaatregelen neemt voor de gracht. "Wij vragen aan OVAM om zo snel mogelijk de resultaten van hun onderzoek ter beschikking te stellen, liefst vandaag nog", zegt burgemeester Leo Peeters (SP.A). "En er moeten natuurlijk de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen getroffen worden en op die manier zal het bedrijf ook gedwongen worden tot een aantal initiatieven."