Bolsjoi heropent na geldverslindende restauratie

Het Bolsjoi Theater in Moskou heropent vanavond zijn deuren. Na een restauratie die een half miljard euro gekost heeft en zes jaar geduurd heeft, is de historische cultuurtempel in Moskou in zijn oude luister hersteld. Dat wordt vanavond gevierd met een groot gala.

Het Bolsjoi Theater werd in 1824 gebouwd als vervanger van het Petrovka Theatre. Het gebouw is ontworpen door de architect Joseph Bové. In 1853 verwoestte een brand een deel van het gebouw en ook tijdens WO II en tijdens de Sovjetperiode werd het aanzienlijk beschadigd.

Als gevolg van financiële schandalen rond de oorspronkelijke aannemers en door de ontdekking dat het gebouw in een veel slechtere staat verkeerde dan men gedacht had, liep de renovatie uit en werd de feestelijke heropening meerdere keren uitgesteld.

Duizenden mensen hebben jarenlang bijna dag en nacht gewerkt om de zaal, waar vooral opera's en balletten opgevoerd worden, opnieuw zijn 19e-eeuwse grandeur terug te geven, alle ornamenten in zijn oorspronkelijke staat te herstellen en de akoestiek te verbeteren.

Daarvoor had men al moeten voorkomen dat het gebouw zou instorten. Toen de renovatie begon, vond men scheuren van 30 centimeter doorsnede in het fundament. Dat moest eerst vervangen worden door een constructie met 1.000 stalen heipalen, meteen ook een van de verklaringen voor de hoge kostprijs van de verbouwingen. Die zijn zeker 16 keer duurder dan aanvankelijk geraamd.

Vanavond worden er onder meer fragmenten uit "Het zwanenmeer" en "Don Quichote" opgevoerd. Er zullen een heleboel gasten zijn, onder wie Placido Domingo. Het gala zal rechtstreeks te volgen zijn via televisie en online.