Brengt nieuwe test uitsluitsel over neutrino's?

Wetenschappers gaan een nieuw experiment beginnen met de neutrino's, de subatomaire ongeladen deeltjes die de wereld een maand geleden even op de kop hebben gezet. De vraag is of de deeltjes nu wel of niet sneller dan het licht kunnen gaan.
In het ondergrondse INFN-lab staat een detector voor de neutrino's.

Grote opschudding in de wetenschappelijke wereld verleden maand: de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein leek op losse schroeven te staan. Een internationaal team van wetenschappers had in samenwerking met het CERN, het Europees Centrum voor Kernonderzoek, vastgesteld dat neutrino's iets sneller gingen dan het licht. Zo'n 60 nanoseconden namelijk, op een afstand van 732 kilometer. En volgens de relativiteitstheorie kan er niets sneller gaan dan een lichtstraal in een vacuüm, 299.792 kilometer per seconde.

De geleerden hadden zo'n 15.000 keer neutrino's afgevuurd vanuit het CERN naar een ondergronds laboratorium bij Gran Sasso in Italië en telkens opnieuw kwamen de neutrino's daar iets te vroeg aan. Het feit dat het experiment zo vaak hetzelfde resultaat opleverde, wees erop dat één van twee zaken waar zou zijn: ofwel gingen de neutrino's werkelijk sneller dan licht en werd de hele fysica op zijn kop gezet, ofwel zat er een fout in het experiment die telkens opnieuw voor een verkeerd resultaat zorgde.

Maar twee weken later kwam de twijfel. Het ziet ernaar uit dat er toch iets niet klopte met de metingen. Ironisch is zelfs dat op een bepaald punt in de berekeningen geen rekening werd gehouden met de relativiteitstheorie. Dat betekent dat de theorie dat niets sneller kan gaan dan het licht, dan toch overeind zou blijven.

"Of de deeltjes nu sneller gaan dan het licht of niet, toch brengen de experimenten bij de CERN belangrijke resultaten", is de redenering van vele wetenschappers. Daarom worden nu nieuwe experimenten opgezet, die rekening houden met de bemerkingen van wetenschappers over de hele wereld. Toch blijft de inzet de vraag of het mogelijk is dat de neutrino's sneller gaan dan het licht.

De neutrino's worden nu "in een andere structuur" naar Gran Sasso gestuurd, vertelt Sergio Bertolucci, de directeur van het onderzoek aan de CERN, aan de Britse nieuwszender BBC. De deeltjes zullen nu in korte stoten naar Italië worden geschoten, in plaats van in een lange stroom. Het nieuwe experiment zal minstens enkele weken duren.