Chinezen nemen Zweedse autobouwer Saab over

Het Zweedse automerk Saab komt in Chinese handen. Het Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile heeft het overnamebod van de Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman aanvaard. In ruil voor 100 miljoen euro verwerven zij alle aandelen van Saab Automobile en Saab Great Britain.

De Chinezen hebben beloofd om een langetermijnfinanciering voor het noodlijdende bedrijf uit te werken. De overname moet wel nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten, de voormalige eigenaar General Motors en de Europese Investeringsbank.

Saab werd begin vorig jaar overgenomen door Spyker Cars, de Nederlandse producent van sportwagens. Maar begin dit jaar kwam het inmiddels omgedoopte bedrijf Swedish Automobile zelf ook in de problemen omdat er onvoldoende kapitaal was om de fabrieken draaiende te houden en het personeel te betalen. Sinds april ligt de productie stil. Nu er een overnemer gevonden is, wordt de productie begin januari hervat. De Zweedse autobouwer zou naar verluidt voor 150 miljoen euro schulden hebben.

De vakbonden bij Saab reageren voorzichtig positief op de overname. "Het belangrijkste is dat er een langetermijnoplossing komt voor Saab", zei een vakbondsman. Swedish Automobile onderhandelde eerder ook al met de Chinezen, maar die besprekingen sprongen toen af door het getreuzel van de Chinese overheid. Uit die onderhandelingen was overigens al gebleken dat een deel van de productie naar China gaat maar dat de fabriek in het Zweedse Trollhättan gewoon blijft bestaan.

Bij Beherman, de Belgische invoerder van Saab, wordt tevreden gereageerd op de overname. Volgens de woordvoerder van Beherman zal Saab in januari ook met een stand op het Brusselse autosalon aanwezig zijn.