Economische groei valt stil in derde kwartaal

De economische groei in ons land is in het derde kwartaal volledig stilgevallen. Dat blijkt uit een eerste raming van de Nationale Bank. De nulgroei is de slechtste prestatie van de Belgische economie sinds het eerste kwartaal van 2009. "Op de begroting zal nog een miljard meer bespaard moeten worden", zegt Vanhengel.

De nulgroei komt niet onverwacht. Sinds begin dit jaar was er al sprake van een groeivertraging: 0,9 procent in het eerste, 0,4 procent in het tweede en 0 procent in het derde kwartaal. Dat het derde kwartaal zo slecht is, hoeft niet te verwonderen, gezien de schuldencrisis in Griekenland en Italië en de daarmee verband houdende eurocrisis.

De crisissfeer leidt tot onrust op de financiële markten en weegt op het consumentenvertrouwen. Minder kopen leidt op lange termijn tot minder werkgelegenheid en meer werkloosheid. Een mogelijk positief neveneffect is een lagere inflatiedruk.

"Dit zat eraan te komen", zegt ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD). "Frankrijk en Duitsland hadden eerder al de groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld, maar België bleef uitgaan van een groei van 1,6 procent dit jaar. Dat zal ook moeten herzien worden, het zal dichter bij 1 procent liggen."

"Als de groei stilvalt, betekent dat ook dat er minder inkomsten zijn voor de overheid. Dat komt neer op een miljard euro méér besparingen voor de komende begroting", waarschuwt Vanhengel de regeringsonderhandelaars.