Geen OCMW-steun meer voor asielzoekers

Asielzoekers die vanuit een ander EU-land naar hier komen, zullen de eerste 3 maanden geen OCMW-steun meer krijgen. Dat is een van de maatregelen die de Kamer heeft goedgekeurd om de asielstroom tegen te gaan.

Vooral in Gent kwamen de voorbije maanden erg veel  Roma-zigeuners aankloppen voor OCMW-steun. Een nieuwe reeks wetten moet die stroom nu enigszins stoppen.

Asielzoekers kunnen in de eerste maanden dus geen OCMW-steun meer krijgen. De overheid is wel verplicht om een opvangplaats te regelen voor zij die minder verdienen dan het leefloon. Wie wordt uitgewezen zal nu ook 30 dagen krijgen om het grondgebied te verlaten in plaats van de huidige 5 dagen. De periode van 5 dagen bleek te kort en moeilijk afdwingbaar.

De Kamer had trouwens ook nog een boodschap voor formateur Elio Di Rupo en de onderhandelaars. De parlementsleden pleiten er immers voor om de bevoegdheden asiel en migratie onder te brengen bij één minister. Nu zijn zowel staatssecretaris van Asiel en Migratie Melchior Wathelet (CDH) en zijn collega van Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) verantwoordelijk.

De wetteksten werden met een grote meerderheid goedgekeurd. Alleen Groen! en Ecolo stemden tegen. Vlaams Belang onthield zich.