Guy Verhofstadt: "Dit is zelf een beetje sterven"

Oud-premier Guy Verhofstadt reageert erg verslagen op het overlijden van oud-boegbeeld en minister van Staat Willy De Clercq. "Hij was mijn politieke vader, ik heb alles van hem geleerd."
Willy De Clercq draagt het partijvoorzitterschap over aan Verhofstadt (1982).

Oud-premier en huidig Europees fractieleider van de liberalen Guy Verhofstadt is erg ontdaan. "Willy De Clercq was een monument voor het liberalisme in Vlaanderen, in België, maar ook in Europa. Hij heeft het liberalisme op de kaart gezet op een meestelijke manier. Hij was een bruggenbouwer. Zijn passie en zijn energie om mensen te overtuigen zullen mij het meeste bijblijven."

"Willy De Clercq was mijn politieke vader. Ik heb veel, zelfs alles van hem geleerd. Dit voelt als zelf een beetje sterven, zou ik zeggen."

In een uitgebreid persbericht neemt Verhofstadt voort afscheid van zijn mentor en hij gaat daarbij uitgebreid in op de rijke carrière van De Clercq. Maar hij heeft het ook over het laatste grote optreden van De Clercq in 2004, het sluitstuk van een pijnlijk hoofstuk voor de liberale partij.

"Het laatste publieke politieke hoogtepunt van Willy De Clercq was zijn tussenkomst op het migrantenstemrechtcongres in 2004. Na een zeer woelige dag van debat nam hij het woord met een bijzonder indrukwekkende toespraak. Hij overtuigde de zaal dat de regering verder moest regeren en dat Open Vld haar verantwoordelijk moest blijven opnemen. Het is een moment dat geen enkele liberaal zal vergeten." Verhofstadt, toen premier, reageerde toen erg geëmotioneerd op de toespraak.

"Ik zal Willy missen. Maar ik ben hem vooral dankbaar, samen met de hele liberale beweging in Vlaanderen, België en Europa. Voor zijn moed, zijn overtuiging, zijn onvermoeibaarheid, zijn staatsmanschap, zijn rol als bruggenbouwer en het feit dat hij het liberalisme in ons land op de kaart zette", besluit Verhofstadt.