Liberaal boegbeeld Willy De Clercq (84) is overleden

Het gewezen liberale boegbeeld en oud-minister Willy De Clercq is op 84-jarige leeftijd overleden. De Clercq had een rijkgevulde politieke carrière. De laatste jaren verbleef hij in een verzorgingstehuis.

De Clercq was advocaat van opleiding en bouwde een rijk gevulde politieke carrière uit bij de PVV, de voorloper van VLD, later Open VLD. Hij was in verschillende regeringen minister van Begroting (1960-1961 en 1966-1968), minister van Financiën (1973-1974 en 1974-1977) en vicepremier. Nadien trok hij Europa in. Van 1979 tot 1981 en van 1989 tot 2004 zat hij in het Europees Parlement, van 1985 tot 1989 was hij Europees commissaris voor buitenlandse betrekkingen en handelspolitiek. In 1985 werd De Clercq in ons land tot minister van staat benoemd.

De Clercq was enkele jaren partijvoorzitter en gaf mee vorm aan de uitbouw van een moderne liberale partij. Hij stond open voor allerlei nieuwe ideeën en gaf de nieuwe generatie alle kansen. De Clercq wordt beschouwd als de politieke vader van Guy Verhofstadt.

Hij hield een scherp oog op de partijlijn van de Vlaamse liberalen. Opmerkelijk in die zin was zijn vlammende betoog op een partijcongres in 2004, toen VLD een zware interne crisis doormaakte omtrent de invoering van het migrantenstemrecht. De Clercq riep in een emotionele en bevlogen toespraak op om de rangen te sluiten. Toenmalig premier Verhofstadt, van de ondergang gered, was tot tranen toe bewogen.

Willy De Clerck is ook de grootvader van Mathias De Clercq, eerste schepen in Gent en Kamerlid voor Open VLD.

De Clerck kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen en verbleef na een zware val in een verzorgingstehuis. Hij is vanmiddag overleden in het UZ Gent op 84-jarige leeftijd.

Rouwregister vanaf 3 november

De stad Gent zal een rouwregister openen voor De Clercq. Omdat de stadsdiensten gesloten zijn tot en met 2 november, wegens Allerheiligen en Allerzielen, zal het rouwregister echter pas op 3 november geopend worden. Het zal een week lang beschikbaar zijn in het stadhuis van Gent.

Meest gelezen