Miss Guyana wordt dit jaar niet ’s werelds mooiste

Het was de afgelopen week bang afwachten voor, volgens insiders, een van de favorieten voor de titel van Miss World 2011, die volgende week zondag in Londen toegekend wordt. Miss Guyana, Arti Cameron, slaagde er immers niet in om het nodige visum voor Groot-Brittannië vast te krijgen. De grote middelen werden dan ook ingezet, terwijl in Londen de andere kandidates al flink aan het opwarmen waren voor het grootse media-evenement. Maar het mocht niet baten: Cameron zal niet deelnemen aan de wedstrijd.

Vorige zaterdag, terwijl de andere kandidaten al in Londen gearriveerd waren, zat de 22-jarige Cameron nog steeds te wachten in een hotelkamer in New York om het vliegtuig naar Groot-Brittannië te nemen. Het Miss Guyana World-comité probeerde in extremis nog druk uit te oefenen op de Britse overheid via het ministerie van Buitenlandse zaken van Guyana en het consulaat van Guyana in de Verenigde Staten. Een perscommuniqué van het Miss World-comité ging er toen nog van uit dat het "onwaarschijnlijk" zou zijn dat het visumprobleem niet opgelost zou geraken.

"Uiteindelijk zal de waarheid overwinnen"

Cameron hield zich intussen gedeisd, maar bedankte wel via Facebook en Twitter haar fans voor "de lieve woordjes en de steun". In reacties op het visumprobleem werd vooral het gebrek van de internationale diplomatie van Guyana aangekaart. Ook zou het Miss World-comité de nodige papieren voor een visum te laat aan Cameron bezorgd hebben.

Volgens Guyana Times zou Cameron dan weer zelf te lang getalmd hebben met het doorsturen van de nodige gegevens voor het krijgen van haar visum. "Wanneer er iets fout loopt, zoeken sommigen de schuld bij anderen om zichzelf te redden. Maar uiteindelijk zal de waarheid overwinnen", reageerde Cameron hierop.

Eergisteren kreeg Cameron dan te horen dat deelname aan Miss World 2011 er niet langer inzat. Er zou nu geprobeerd worden om haar de nationale titel een jaar langer te laten dragen, zodat ze aan Miss World 2012 zou kunnen deelnemen, wat een vrij unieke beslissing zou zijn.

In ieder geval wordt er gebaald in het Zuid-Amerikaanse land, juist omdat de verwachtingen zo hoog waren. Nadat Cameron eind juli verkozen was tot Miss Guyana, liet het plaatselijke organisatiecomité immers triomferend weten: “We hopen dat Arti ons terug op de internationale kaart van de Miss-verkiezingen brengt. In ieder geval op die van Miss World.” Er werd zelfs stiekem gehoopt op een plaats in de Top 5. Cameron won in eigen land niet alleen de titel van Miss Guyana, maar werd ook verkozen tot degene met de mooiste jurk, die het meest fotogeniek was en die het mooiste lichaam had.

lees ook