Moeten er nog stippen zijn?

Wie de voorbije dagen tijdens een stemmige wandeling wilde genieten van de laatste herfstzon heeft het misschien gemerkt, de bossen en parken in ons land worden overspoeld door lieveheersbeestjes. "Ze zoeken een plaats om te overwinteren."

"Of het er effectief meer zijn dan de voorbije jaren weet ik niet, maar ik ben er vandaag inderdaad toch al verschillende tegengekomen", vertelt Wim Verachtert van Natuurpunt. Volgens hem is de grote concentratie lieveheersbeestjes op dit tijdstip niet ongewoon. "Het is klassiek dat ze in de laatste najaarsdagen massaal uitzwermen en in groep een plek zoeken om te overwinteren."

Lieveheersbeestjes leven slechts één jaar, maar zullen pas in het voorjaar paren en zich voortplanten, alvorens te sterven. "Meestal overwinteren ze op zolders of achter raamkozijnen. Ze zoeken nu dus een plekje binnen en dat maakt het lastig voor de mens."

Wie goed oplet, zal trouwens weinig "gewone" lieveheersbeestjes zien, de traditionele rode soort met 7 zwarte stippen. "In België leven er 60 verschillende soorten, maar het aziatisch veelkleurig lieveheersbeestje is zeker in stedelijke omgevingen de meest voorkomende soort geworden", zegt Verachtert. De Chinese variant van ons inheems lieveheersbeestje wordt sinds 1997 door de tuinbouwsector massaal gebruikt in serres. Lieveheersbeestjes eten immers bladluizen en larven en zijn zo een milieuvriendelijk alternatief voor pesticiden.

"Het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje is ongeveer even groot als het inheemse, maar in plaats van die 7 stippen heeft het er 18, of is het zwart met 2 of 4 rode stippen. Het is nogal moeilijk om exact te omschrijven. Men had in 1997 goeie intenties, maar het diertje is ook uit die serres gevlogen waar het werd gebruikt en nu eet het onder meer de larves op waarmee ook de inheemse soorten zich voeden. Men had in 1997 even goed een inheemse soort kunnen gebruiken, maar ja, zelf kweken is duurder dan lieveheersbeestjes importeren uit China."