Sagalassos wordt tot leven gebracht in Tongeren

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren opent vandaag de tentoonstelling "Sagalassos, city of dreams". Het is de eerste keer dat zoveel unieke vondsten van deze archeologische site het Turkse grondgebied verlaten. De expo werd "geregisseerd" door Guy Joosten.

De Belgische archeoloog Marc Waelkens van de K.U.Leuven voert al meer dan 20 jaar opgravingen uit in de antieke stad in het zuiden van Turkije.

"Sagalassos, city of dreams" is volgens het museum geen klassieke archeologische expo, maar een totaalbeleving. Operaregisseur en scenograaf Guy Joosten heeft een "gewaagde vormgeving" gecreëerd. Hij heeft de expo opgebouwd als een dramatische gebeurtenis. Zo wordt er in een ruimte van het museum een aardbeving geënsceneerd. Op basis daarvan worden 6 thema's uitgediept die belangrijk waren voor de stad. Aan het begin van 6e eeuw werd de stad getroffen door twee krachtige aardbevingen.

Om de sfeer van de site helemaal op te roepen worden in een andere ruimte op een panoramisch scherm van 270 graden unieke filmbeelden getoond (foto in tekst). Dat zweeft midden in de zaal boven een schaalmodel van Sagalassos op het hoogtepunt van haar groei. Een van de topstukken van de expo is de kolossale kop in marmer van een beeld van Romeinse keizer Marcus Aurelius. Dat beeld werd in 2008 tussen het puin aangetroffen. In het badgebouw zou het zij aan zij gestaan hebben met het standbeeld van keizer Hadrianus.

De teksten bij de stukken zijn in 5 talen opgesteld, waaronder het Turks. Het museum hoopt met deze expo ook de Turkse gemeenschap in ons land te bereiken.

"Sagalassos, city of dreams" loopt tot en met 17 juni 2012 in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.