Sociale onrust dreigt bij Brussels Airlines

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft een stakingsaanzegging ingediend. Bij Brussels Airlines heerst ongenoegen over de toegenomen werkdruk en over de lonen. Volgens de vakbonden zijn volgende week al prikacties mogelijk.

Aanleiding voor het sociaal conflict is een geschil over de compensatieregeling voor het cabinepersoneel op langere vluchten naar Hurghada en Taba, twee bestemmingen die Brussels Airlines vanaf volgende maand gaat aanvliegen. Het overleg daarover is afgesprongen, waarop de directie ook eerder gemaakte afspraken over loonsverhoging heeft opgezegd.

"Bij Brussels Airlines liggen de lonen al jaren laag, gekoppeld aan een enorme toenemende werkdruk voor het personeel. Om de lonen te normaliseren en als compensatie voor de werkdruk, kwamen vakbonden en werkgevers eerder dit jaar een loonsverhoging van 7 procent overeen, gespreid over twee jaar", zeggen de vakbonden. Een beginnende steward of stewardess bij Brussels Airlines verdient momenteel 1.350 euro bruto per maand.

Brussels Airlines - in een eerder leven SN Brussels Airlines - bestaat intussen 10 jaar. Sindsdien heeft het personeel nooit opslag gekregen, zeggen de vakbonden.  Volgens de bonden is de actiebereidheid bij het personeel groot, maar ze blijven bereid tot overleg. "De bal ligt in het kamp van de directie", luidt het.