Strafhof heeft contact met zoon van Khaddafi

Het Internationale Strafhof in Den Haag heeft "informele contacten" met Saif al-Islam al-Khaddafi, de zoon van de verdreven Libische kolonel. "Hij zal een eerlijk proces krijgen", belooft het Strafhof hem.

In het voorjaar heeft het Strafhof een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Khaddafi en zijn zoon Saif al-Islam, die als de gedoodverfde opvolger werd beschouwd. Het Strafhof wil Khaddafi's zoon berechten voor misdaden tegen de mensheid. Bij het begin van de opstand in Libië heeft het regime grof geweld ingezet tegen burgers.

Saif al-Islam is nog steeds op de vlucht na de dood van zijn vader. Volgens verschillende bronnen vreest hij voor zijn leven. "Via tussenpersonen hebben we informeel contact met Saif al-Islam", zegt Luis Moreno-Ocampo, de hoofdaanklager van het Strafhof. "De aanklager heeft hem duidelijk gemaakt dat hij een eerlijk proces zal krijgen als hij zich overgeeft aan het Strafhof. Hij zal zich mogen verdedigen en hij is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. De rechters moeten beslissen."

Het is onduidelijk of Saif al-Islam zich zal overgeven aan het Strafhof, al circuleerden er daar deze week wel geruchten over. Volgens verschillende bronnen is de zoon van Khaddafi nu in Niger. Het Strafhof overweegt om acties te ondernemen om te vermijden dat Khaddafi vlucht naar een land dat niet meewerkt met het Internationale Strafhof.