Tunesische islamieten overtreffen alle verwachtingen

In Tunesië zijn de officiële resultaten van de eerste vrije verkiezingen bekendgemaakt. Tot ieders verrassing deed de gematigde islamitische partij het nog beter dan verwacht. Ennahda won 90 van de 217 zetels of 41,47 procent van de stemmen. Na de bekendmaking braken in Sidi Bouzid, in het centrum van het land rellen uit.
Rached Ghannoucchi (links), de leider van Ennahda hier samen met zijn dochter, maakt het V-teken.

Sidi Bouzid is de stad waar eind vorig jaar de revolutie uitbrak nadat  een wanhopige jonge groenten- en fruitverkoper er zichzelf met benzine overgoten en in brand gestoken had. Gisteren raakten de gemoederen er opnieuw verhit.

Zo'n 2.000 jongeren, aanhangers van een andere partij, plunderden een lokaal van Ennahda, gooiden met stenen naar de politie en staken de banden van de auto's in de hoofdstraat plat. Dat gebeurde toen bekendraakte dat de lijst van een plaatselijke rijke zakenman ongeldig verklaard was. De partij van Hechmi Haamdi, "Populaire petitie", behaalde 19 zetels.

Naast Ennahda behaalden ook de links nationalisten van CPR 30 zetels. De linkse partij Ettakatol behaalde nog 9,68 procent van de stemmen, goed voor 21 zetels.