Wilfried Martens: "Geen wederzijdse manoeuvres"

Oud-premier Wilfried Martens (CD&V) omschrijft Willy De Clercq als een "zeer bekwame en loyale vicepremier". Samen werkten ze "in de moeilijke periode begin jaren 80" zeer belangrijke herstelmaatregelen uit. Ook Willy Claes, Leo Tindemans en Elio Di Rupo herinneren zich De Clercq als een "groot politicus".

Wilfried Martens noemt de dood van Willy De Clercq "zeer bedroevend". Hij herinnert de liberaal vooral van de periode dat ze samen een regering vormden, begin jaren 80. Ondanks het feit dat ze politieke tegenstanders waren, heeft Martens niets dan superlatieven over voor de ex-PVV'er. "Hij was een zeer loyale en bekwame vicepremier."

Martens en De Clercq werkten na de verkiezingen van 1981 een aantal belangrijke herstelmaatregelen uit. "Het was dankzij zijn aanwezigheid en verantwoordelijkheid dat we er toen in gelukt zijn dat herstelbeleid uit te voeren", aldus Martens. De Clercq lag mee aan de basis van een "nieuw politiek, economisch en financieel beleid".

Volgens Martens heeft het sociaal-liberale karakter van De Clercq het mogelijk gemaakt om "op een zeer gedegen manier" samen te werken, "na vele jaren waarin niets bewoog in het land". De Clercq was niet alleen in België een toppoliticus, "hij was ook een overtuigde Europeaan", voegt Martens eraan toe.

Martens en De Clercq waren "geen politieke vrienden", geeft de oud-premier toe. "Maar dat is niet erg. Het is soms beter om met politieke tegenstanders te kunnen samenwerken. We waren zeer met elkaar vertrouwd zonder wederzijdse manoeuvres."

Martens heeft De Clercq de laatste jaren niet meer gezien. De laatste keer was naar eigen zeggen nog voor De Clercq een zware val maakte in zijn huis. "Toen was hij nog hoopvol op een rustige oude avond. Later was het niet meer mogelijk om nog contact met hem te hebben."

Leo Tindemans, een andere oud-premier die De Clercq ook als minister heeft gekend, haalt in "Terzake" herinneringen op. "Zijn ministerie van Financiën was als het ware vergroeid met hem, ze zaten te wachten tot hij terugkwam." Tindemans herinnert zich De Clercq als "een gentleman met veel zin voor humor".

Willy Claes: "Groot politicus en zeer minzaam"

Generatiegenoot Willy Claes reageert aangeslagen op de dood van Willy De Clercq. "We verliezen een groot politicus, die niet alleen zijn dossiers goed kende, maar ook zeer minzaam was in de omgang", aldus Claes.

Claes heeft De Clercq goed gekend, "aangezien we meer dan 25 jaar in hetzelfde parlement hebben gezeten en ook deel hebben uitgemaakt van meerdere regeringen". "Ik onthou hem als een groot politicus. Hij was zeer intelligent, verdraagzaam, vriendelijk in de omgang en altijd bereid tot een grapje.

"Vanuit zijn functie ken ik hem als technisch zeer onderlegd en minzaam. Hij was zeker geen fanaticus die het grote gelijk aan zijn kant wou hebben. Een Europees federalist, die zocht naar de gulden middenweg. Om het samen te vatten kan ik stellen dat ons land met Willy De Clercq een politiek monument verliest."

Di Rupo: "Echte staatsman"

Ook formateur en PS-voorzitter Elio Di Rupo betuigde in een mededeling zijn medeleven aan de familie en naasten van De Clercq. Di Rupo noemt De Clercq daarin een "politicus van groot formaat", "die de hoogste politieke functies met bekwaamheid en toewijding heeft uitgevoerd".

"De Clercq was een echte staatsman", aldus Di Rupo, en een "groot humanist". "Hij heeft met veel brio aan de vooruitgang van ons land gewerkt. Hij laat nu een grote leegte achter in het hart van iedereen die hem gekend heeft."