BBC-coryfee Jimmy Savile overleden

De Britse televisiepresentator Jimmy Savile is in zijn huis in Leeds overleden op 84-jarige leeftijd. Savile was in 1964 de eerste presentator van "Top of the pops", het populaire muziekprogramma op de Britse openbare omroep.

Jimmy Savile begon zijn carrière als deejay bij Radio Luxemburg. Vanaf 1964 was hij het gezicht van "Top of the pops" op BBC. Het wekelijkse muziekprogramma zou in de loop der jaren nog vele andere presentators krijgen, maar Savile kreeg de eer om de allerlaatste aflevering, in 2006, mee te presenteren.

Vanaf midden de jaren 70 tot 1994 maakte hij het veelbekeken programma "Jim'll fix it". In dat programma probeerde hij wensen van kijkers in vervulling te doen gaan. Op het hoogtepunt van de show kreeg de redactie van het programma 20.000 kijkersbrieven per week.

Behalve zijn televisiewerk deed Savile ook veel aan liefdadigheid. In 1990 werd hij door de Britse koningin Elizabeth tot ridder geslagen voor zijn inzet voor de maatschappij. Hij zou maandag 85 jaar oud geworden zijn.