CREG: België moet meer stroom produceren

Net nu de onderhandelaars over een nieuwe regering over de kernuitstap praten, dringt de energiewaakhond CREG erop aan dat België meer elektriciteit zou produceren. De productie vandaag is onvoldoende en het tekort wordt de volgende jaren nog groter.

De CREG heeft een inventaris opgemaakt van de bestaande productiecapaciteit. Daaruit blijkt dat er een tekort is aan productiecapaciteit en dit tekort blijft toenemen tot in 2015. Het risico op problemen met de bevoorrading is reëel en stijgt tot 2015, zegt de CREG.

Ernstige problemen met de bevoorrading kunnen zich misschien zelfs vroeger voordoen als bepaalde eenheden vroeger dan verwacht uit dienst worden genomen of als het verbruik sterker stijgt dan verondersteld wordt in de studie.

De CREG herhaalt overigens dat stroom in ons land duurder is dan in de meeste buurlanden. Alleen in Duitsland betalen gezinnen nog meer voor hun elektriciteit. Volgens de CREG heeft dat verschillende oorzaken: er is weinig concurrentie in ons land voor de productie van stroom, de distributiekosten liggen hoger dan in de buurlanden en de btw is hoger.

Meest gelezen