Dijken rond Bangkok houden stand tegen het water

In Thailand lijkt de hoofdstad Bangkok dan toch niet helemaal te zullen overspoelen. Voor dit weekend was drie keer hoogtij aangekondigd. Daar zijn er al twee van voorbij en de dijken houden voorlopig stand. Thailand heeft al twee maanden te kampen met wateroverlast.

De voorbije dagen liepen de straten in de buurt van de Chao Phraya al onder. Ook in toeristische trekpleisters als de Chinese wijk en de tempel van de smaragden boeddha kwam het water tot aan de enkels. Het koninklijk paleis ging vandaag opnieuw open voor toeristen.

Vijftien van de vijftig stadsdistricten zijn zwaar getroffen, waarvan zeven erg. In de benedenstad zijn er geen problemen, daar gaat het leven zijn gewone gang. Maar in de buitenwijken van Bangkok staan de straten blank.

Duizenden inwoners hebben het zekere voor het onzekere genomen en de hoofdstad verlaten. De achterblijvers zijn dag en nacht in de weer met zandzakjes.

Het centrum van Thailand kampt al twee maanden met wateroverlast. De overstromingen hebben tot dusver aan 400 mensen het leven gekost. Honderden fabrieken hebben noodgedwongen de deuren moeten sluiten terwijl het water traag zeewaarts trekt. Het water dat drie weken geleden voor het eerst de straten van Bangkok overspoelde, is overtollig water dat via zijarmen naar de Chao Phraya vloeide.

Voor vandaag en morgen werd drie keer hoogtij voorspeld. De eerste twee zijn zonder al te veel problemen verlopen. De dijken hebben standgehouden. Maar toch is het gevaar nog niet geweken, zo wordt gewaarschuwd. Indien de dijken toch nog zouden barsten, dan staat de miljoenenstad binnen de kortste keren onder water.