Financiële miljardenmeevaller voor Duitsland

Een rekenfout bij de Duitse staatsbank Hypo Real Estate (HRE) levert Duitsland 55,5 miljard euro op. Boekhouders van bad bank FMS Wertmanagement, opgericht uit insolvabele delen van HRE, gingen zowel vorig jaar als dit jaar in de fout bij het opmaken van de balans.

Het is het Duitse ministerie van Financiën dat het nieuws vandaag zelf heeft bekendgemaakt. Fondsen van de bad bank zouden zijn afgetrokken, terwijl ze moesten worden opgeteld. De rekenfout moet nog verder worden onderzocht, maar het ministerie van Financiën liet weten dat elke vermindering van de schuldgraad een goeie zaak is.

De Duitse oppositie deelt alvast niet in de vreugde. Volgens Thomas Opperman (SPD) is het onverantwoordelijk om een fout van die orde over het hoofd te zien. "Nu wordt de indruk gewekt dat het ministerie van Financiën niet goed beheerd wordt", aldus Opperman.

De Duitse staatsbank Hypo Real Estate draagt nu nog "slechts" 161 miljard euro bij aan de Duitse staatsschuld, terwijl dat voor de rekenfout ontdekt werd nog 216,5 miljard euro was. Ook de staatsschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) kent een afname: in plaats van 83,7 procent bedraagt die schuld nu 81,1 procent.