Michael Higgins is nieuwe president van Ierland

In Ierland is de mensenrechtenactivist en dichter Michael D. Higgins verkozen tot president. Higgins, die kandidaat was voor de Labour-partij, haalt bijna 40 procent van de "eerste keuze"-stemmen, meer dan 10 procentpunt meer dan Sean Gallagher.
Higgins en zijn vrouw na het horen van het nieuws.

De Ieren stemmen volgens een ingewikkeld systeem waarbij ze de kandidaten kunnen rangschikken naargelang hun voorkeur. Dat maakt dat de stembiljetten verschillende keren geteld moeten worden. Daarbij worden de stemmen van de minst populaire kandidaten overgedragen naar de kandidaten die wel nog in de race zitten.

Higgins Higgins kreeg uiteindelijk 39,6 procent van de voorkeurstemmen. Hij heeft een flinke voorsprong op Sean Gallagher, de zakenman en jurylid uit de tv-realityreeks "Dragon's den". Gallagher was lange tijd de gedoodverfde favoriet maar hij strandt nu op 28,5 van de eerste keuze-stemmen. Gallagher heeft zijn nederlaag al toegegeven.

Derde eindigt Sinn Fein-kandidaat Martin McGuinness met 13,7 procent. Het was McGuinness die in een debat uitbracht dat Gallagher wel "bagman", een ronselaar van cash donaties, is geweest voor de nu erg onpopulaire Finn Fail-partij, in tegenstelling tot wat Gallagher zelf beweerde. Dat heeft de populariteit van Gallagher een flinke deuk gegeven: in de peilingen verloor hij prompt 15 procentpunten. 

De kandidaat van de regeringspartij Fine Gail, Gay Mitchell, haalt 6,4 procent, net iets beter dan homorechtenactivist David Norris, die 6,2 procent haalt. De overige twee kandidaten, Mary Davis, de voorzitster van Special Olympics Europe and Eurasie, en  Dana Rosemary Scallon, de gewezen winnares van het Eurovisiesongfestival, halen geen 3 procent.

De kiesopkomst schommelde rond de 56 procent en bleef daarmee duidelijk onder die van de parlementsverkiezingen van maart, toen 70 procent van de Ieren zijn stem uitbracht. De nieuwe president zal op 11 november voor een ambtsperiode van zeven jaar de eed afleggen. Higgins is de opvolger van de Noord-Ierse Mary McAleese. Zij was 14 jaar lang presidente.

Michael D.

De 70-jarige Higgins staat in Ierland bekend als gewoonweg Michael D., een indicatie van zijn status als een van de meest bekende en geliefde politici in Ierland.

Higgins, een gewezen professor in de sociologie en de politicologie, wordt gezien als een van de intellectuele zwaargewichten in de Ierse politiek. Hij heeft drie verzamelingen van poëzie uitgegeven en is al 40 jaar een voorvechter van de Ierse kunsten, literatuur, film en de Gaelische taal. In tegenstelling tot de andere zes kandidaten, die alleen Engels spreken, heeft Higgins tijdens de campagne geregeld in het Gaelisch gesproken.

Higgins is ook al tientallen jaren een voorvechter van "linkse" mensenrechtenzaken. Hij is een van de meest uitgesproken critici in Ierland van de Amerikaanse buitenlandse politiek, vooral in Centraal-Amerika, Irak en Afghanistan, en van de Israëlische politiek tegenover de Palestijnen.

Zijn socialistische visie kwam tot uiting tijdens de campagne in zijn kritiek op de graaicultuur van de economische boom in Ierland. Ierland stond bekend als de "Keltische tijger" maar zit nu met een torenhoge schuld en werkloosheid.