Moordenaar fietsende wereldreiziger gevat

In Ecuador is een verdachte opgepakt van de moord op een Belgische toerist 8 jaar geleden. De man uit Borgerhout was met de fiets op wereldreis toen hij op 20 juli 2003 in een gehucht op 200 kilometer van de hoofdstad Quito beroofd en vermoord werd.

De daders van de moord, twee broers van 14 en 18 waren bekend, maar werden al die tijd ongemoeid gelaten. Omdat er maar geen schot in de zaak kwam, reisde deze week een magistrate van het federaal parket met twee speurders naar Quito af om druk uit te oefenen op het gerecht daar. In de nacht van donderdag op vrijdag is een verdachte opgepakt. De andere verdachte kwam eerder om bij een aardverschuiving.

De zaak is een van de zeventien strafzaken met Belgische slachtoffers in het buitenland die het federale parket naar zich toe heeft getrokken omdat de buitenlandse autoriteiten te weinig ondernemen. Het gaat vooral over ontvoeringen en moorden in Afrika en Latijns-Amerika.