NASA krijgt dan toch maancamera terug

De Amerikaanse maanwandelaar Edgar D. Mitchell geeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dan toch de 16 mm-camera terug die hij had gehouden na zijn Apollo-missie naar de maan begin 1971. Dat heeft de krant Florida Today bericht.

Rond de camera was een strijd ontbrand die tot voor de rechtbank is uitgevochten. De 81-jarige Mitchell, de zesde man die ooit op de maan wandelde,  zei dat de camera van zijn Apollo-14 missie een geschenk was van de NASA, maar de NASA zag dat anders.

De camera is een van de twee die werden gebruikt tijdens de derde maanwandeling. Gezagvoerder Alan Shepard sloeg tijdens die wandeling een golfballetje. Mitchell experimenteerde tijdens de reis zonder dat de NASA het wist, met telepathie met vrienden op aarde. In 1972 nam hij ontslag en richtte hij een stichting op die  "het psychisch potentieel van de mens en andere levensvormen" moest onderzoeken. Mitchell was er ook van overtuigd dat ufo's van andere planeten kwamen.

De NASA wilde de camera van Mitchell terug nadat het ruimtevaartbureau had vernomen dat Mitchell het ding eerder dit jaar had proberen te veilen. De NASA beschouwt de camera als staatseigendom en zette zelfs juridische stappen.

De advocaat van Mitchell liet het gerecht in Miami weten dat zijn cliënt de camera alsnog terug zal geven. De NASA zal hem vervolgens aan het National Air and Space Museum in Washington lenen om hem 60 dagen tentoon te stellen.