Paus wil dat Afrika optreedt tegen hekserij

Paus Benedictus XVI heeft een oproep gelanceerd om het fenomeen van hekserij in Afrika te bestrijden. Hij deed dat tijdens een ontmoeting met Afrikaanse bisschoppen uit Angola en Sao Tomé. Volgende maand bezoekt de paus het continent.

Vooral kinderen en bejaarden vormen het slachtoffer van "bepaalde rituelen", zei Benedictus in het Vaticaan tijdens de ontmoeting met de Afrikaanse bisschoppen. De paus veroordeelde de praktijken als onaanvaardbaar en riep hen op "om hun stem te laten horen om de slachtoffers van hekserij te verdedigen". In Angola is ruim de helft van de bevolking katholiek. Zowat 25 procent is aanhanger van diverse traditionele religies.

Benedictus XVI ging ook in op zijn bezoek van 18 tot 20 november aan het West-Afrikaanse Benin. Bij zijn tweede Afrikareis zal hij het slotdocument van de Afrika-synode van 2009 voorstellen. Hij zal ook met de gelovigen het begin van de katholieke missionering in het West-Afrikaanse land vieren. Die begon 150 jaar geleden.