Qantas houdt wereldwijd alle toestellen aan de grond

Qantas Airways, de grootste en oudste luchtvaartmaatschappij van Australië, houdt al haar toestellen wereldwijd aan de grond. De directie reageert zo op de vakbondsacties van het personeel. Door de maatregel staan 108 vliegtuigen op meer dan 20 luchthavens voor onbepaalde tijd aan de grond.

Het personeel voert actie voor een betere verloning en tegen de reorganisatieplannen van de directie. De vakbonden vrezen dat er jobs naar het buitenland zullen verdwijnen. De voorbije weken waren er nog acties van zowel de piloten als het grondpersoneel.

Als reactie daartegen heeft de directie nu een drastische maatregel genomen. Voor de directie zijn de personeelsleden die actie voeren vanaf maandagavond niet langer in dienst van het bedrijf, zo meldt ze in een persmededeling. Met uitzondering van de toestellen die nog in de lucht hangen en hun reis zullen afmaken, zullen er vanaf nu geen binnenlandse of internationale Qantasvluchten vertrekken.

Qantas vliegt op 140 bestemmingen in 37 landen. Het geschatte verlies door de maatregel bedraagt zo'n 15 miljoen euro per dag. Het sociaal conflict heeft geen gevolgen voor Zaventem. Want van bij ons biedt Quantas alleen zitjes naar Londen aan op toestellen van British Airways.