Vlaamse regering zet licht op groen voor Uplace

De Vlaamse regering heeft de bouwvergunning voor het reconversieproject Uplace in Machelen goedgekeurd. Het omstreden project aan de Woluwelaan is van een nooit geziene grootte in ons land. Er komen winkels, kantoren, restaurants en zelfs een hotel. Vorige maand weigerde de provincie Vlaams-Brabant nog een milieuvergunning voor het project af te leveren.

Het bedrijf Uplace van zakenman Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge, maakt zich sterk dat het project 3.000 banen zal opleveren. Uplace zal immers geen gewone winkels aantrekken, maar beleveniswinkels. Handelszaken dus die je in de gewone winkelcentra niet vindt.

Zelfstandigenorganisatie Unizo is het daar niet mee eens. Volgens Nancy Van Espen van Unizo Vlaams-Brabant zal Uplace net dezelfde winkels aantrekken als er nu al zijn maar dan groter. De gevolgen voor handelskernen in een straal van 30 kilometer zullen rampzalig zijn, aldus Van Espen. Ze verwijst naar de leegstand in het centrum van Sint-Niklaas na de komst van het Waasland Shoppingcentrum.

"Klopt niet", zegt Lorin Parys van Uplace. "We willen niet meer van hetzelfde, maar net differentiëren." Volgens Parys is er op dit ogenblik een onderaanbod van 300.000 vierkante meter in de noordrand rond Brussel. "Het is onbegrijpelijk dat net in een land met zoveel regendagen er zo weinig aanbod aan overdekte winkelcentra is. Organisaties als Unizo vertragen de komst van 3.000 extra jobs", aldus Parys. "Overigens hebben wij de steun van Unizo niet nodig, we hebben het democratisch proces doorlopen. Wij hoeven ons niet te verdedigen tegenover een organisatie die een lobby vertegenwoordigt."

Unizo overweegt verdere juridische stappen te ondernemen. Een milieuvergunning heeft het project overigens nog niet. Nadat de provincie Vlaams-Brabant vorige maand haar veto stelde, heeft Uplace nu zijn hoop gesteld op de Vlaamse regering. Die moet bij monde van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een beslissing nemen in beroep. Een beslissing daarover valt begin 2012.

De projectontwikkelaar wil in 2015 openen, maar die datum is ook afhankelijk van eventuele gerechtelijke procedures van tegenstanders.

Meest gelezen