Zoon van Khaddafi houdt onschuld staande

Saif al-Islam al-Khaddafi, de voortvluchtige zoon van de gedode Libische leider, heeft aan het Internationaal Strafhof in Den haag gezegd dat hij onschuldig is aan de aanklacht voor misdaden tegen de mensheid. Het Strafhof staat in contact met hem via tussenpersonen.
Saif al-Islam al-Khaddafi

Het was de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Luis Moreno Ocampo, die vandaag meer details bekendmaakte over het contact met de zoon en gedoodverfde opvolger van Khaddafi. Hij zei dat Saif al-Islam zijn onschuld staande houdt en wil weten wat er zou gebeuren met hem als hij vrijgesproken zou worden.

"Er zijn enkele mensen uit zijn omgeving met wie we in contact staan. Het contact gaat dus via tussenpersonen", aldus Ocampo vanuit China. "Maar we hebben veel vertrouwen in de persoon die voor ons de gesprekken voert. Hij (Saif al-Islam) zegt dat hij onschuldig is, dat hij zijn onschuld zal bewijzen en dat hij geïnteresseerd is in wat er daaarna zou volgen."

Het Strafhof vaardigde in het voorjaar een arrestatiebevel uit tegen Saif al-Islam voor misdaden tegen de mensheid. De man is momenteel op de vlucht na de dood van zijn vader. Volgens verscheidene bronnen zou hij zich nu in Niger bevinden.

Of de zoon van Khaddafi zich daadwerkelijk zal overgeven, blijft voorlopig onduidelijk. Er zijn ook berichten dat hij overweegt om te vluchten naar een land dat niet meewerkt met het Internationaal Strafhof. Zimbabwe, een bondgenoot van het oude Khaddafi-regime, zou dan een optie zijn. Het Internationaal Strafhof zegt dat het de nodige maatregelen neemt om dat te verhinderen.