"Hard werken, op tijd gaan slapen en veel poepgelei"

De oudste man van Europa en de op twee na oudste man ter wereld woont in de Antwerpse Noorderkempen. Jan Goossenaerts uit Essen wordt vandaag 111. De voormalige boerenknecht en metselaar wil zijn verjaardag vieren in alle rust.

Jan Goossenaerts werd op 30 oktober 1900 geboren in de Essense wijk Horendonk. Hij werkte als boerenknecht en metser en ging in 1965 met pensioen. Hij kreeg vijf kinderen, van wie er twee zijn overleden in 2010. Goossenaerts verhuisde pas vier jaar geleden naar het rusthuis. Vorig jaar kreeg hij op zijn verjaardag nog bezoek van minister-president Kris Peeters (CD&V), die samen met hem een "supereeuwelingenboom" plantte.

Het geheim van een lang leven zit volgens Goossenaerts in "hard werken, op tijd gaan slapen en veel poepgelei (Luikse stroop, nvdr.) op je boterham smeren".

In de hele wereld zijn momenteel 82 mensen ouder dan 110. Het gaat om 77 vrouwen en 5 mannen. De Amerikaanse Besse Cooper is met 115 jaar de oudste vrouw van de wereld. De oudste man is de Japanner Jirimoen Kimura met 114 lentes.

Meer info over honderdplussers is terug te vinden op de (Engelstalige) website www.grg.org.