"Het papieren boek zal niet verdwijnen"

Het grootste boekenevenement in Vlaanderen is aan zijn 75e editie toe. Geert Joris, directeur bij Boekenbeursorganisator Boek.be, deed in zijn openingstoespraak een oproep aan de overheid om mee te werken aan een masterplan voor het boekenvak, zodat de diversiteit van het aanbod niet alleen door commerciële motieven wordt gestuurd in de toekomst. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege is bereid om de sector te steunen.

De 75e editie van de Boekenbeurs in Antwerpen opent maandag de deuren voor het grote publiek. Aan de vooravond van de publieksopening vindt het Boekenbal plaats, voor mensen uit het boekenvak.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege, de burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens en Ludo Helsen, de gedeputeerde voor Cultuur van de provincie Antwerpen woonden de officiële vooropening in Antwerp Expo bij.

Geert Joris van organisator Boek.be blikte in zijn openingstoespraak vooruit. "Als we de doemdenkers mogen geloven, is het papieren boek stilaan aan zijn laatste stuiptrekkingen toe. Het zal u niet verbazen dat ik niet meega in dat doemdenken", klonk het. "Er zal altijd plaats zijn voor het papieren boek", voegde Joris daar aan toe.

De directeur van Boek.be riep de Vlaamse overheid op om haar rol te spelen om de diversiteit van het culturele aanbod in de boekensector te garanderen. "Inzetten op een aanbod dat niet alleen door commerciële motieven wordt gestuurd, is een taak die niet alleen bij de sector ligt. Ook de overheid moet daar haar rol spelen."

Boek.be wil samen met het Agentschap Ondernemen een masterplan voor de boekhandel in Vlaanderen uitwerken. Joris deed een oproep aan alle politieke partijen om de resolutie voor steun voor de Creatieve Industrieën die binnenkort wordt ingediend door CD&V en Open VLD goed te keuren.

"Tot slot zou ik nog een oproep willen doen tot het boekenvak. Steun van de overheid is nodig, maar we moeten ook naar onszelf durven kijken. Wat we al jaren, soms eeuwen op dezelfde manier doen, moeten we durven in vraag stellen", aldus Joris.

Schauvliege: "1,4 miljoen euro voor boekensector"

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege bevestigde bij Lukas De Vos van Radio 1 dat de Vlaamse regering 1,4 miljoen euro heeft vrijgemaakt ter ondersteuning van de boekensector. Schauvliege benadrukte het belang van een verdere integratie van het letterenbeleid en kondigde aan dat ze het BoekenOverleg - het informele overlegplatform van de boekensector - gaat institutionaliseren zodat het een officieel aanspreekpunt wordt voor beleidsvorming en overleg

"Ik pleit voor een structureel overleg met de boekensector. Ik wil ook maatregelen treffen om beter te kunnen investeren in de boekensector en ook het Vlaams Fonds voor de Letteren zal worden bijgestuurd om een geïntegreerd letterenbeleid te realiseren. Daarnaast blijft het ook belangrijk dat we doelgroepen als jongeren en 65-plussers bereiken om hen aan te zetten om te lezen", aldus Schauvliege.

60.000 boeken op 20.000 vierkante meter

De 75e editie van de Boekenbeurs opent maandag de deuren voor het grote publiek. Tot en met vrijdag 11 november worden op bij 101 verschillende standhouders ongeveer 60.000 boeken voorgesteld aan het publiek. Er worden 175.000 bezoekers verwacht de komende dagen in Antwerp Expo.

Ongeveer 800 auteurs, waaronder heel wat Bekende Vlamingen, zullen hun werk komen signeren in Antwerp Expo. "Het kookboek is dezer dagen heel populair. Kookboeken vertegenwoordigen slechts acht procent van het aanbod aan boeken, maar zijn wel goed voor 25 procent van de omzet", aldus Geert Joris.

Op de vooropening werd de jonge auteur Y.M. Dangre in de bloemen gezet. De 23-jarige Dangre won dit jaar de Debuutprijs voor het beste literaire debuut met zijn roman "Vulkaanvlucht". Hij mocht de prijs, goed voor een cheque van 6.200 euro en een Mont Blanc-pen,  in ontvangst nemen tijdens de vooropening.

VRT volgt Boekenbeurs op de voet

De VRT is er zoals elk jaar graag bij op de Boekenbeurs in Antwerp Expo. Radio 1, Radio 2, Klara en MNM zullen tijdens het event uitzenden uit Hal 4 in Antwerp Expo. Woensdag 2 november is het Ketnet-dag op de boekenbeurs en de cultuursite Cobra.be richt een kabinet op van "Boekendokters" die literair advies geven. Ook de nieuwssite Deredactie.be volgt het event op de voet.